Maagverkleining

Een maagverkleining is een chirurgische ingreep waar bij de omvang van je maag wordt verkleind. Het wordt vooral toegepast bij personen met ernstig obesitas, waarbij normaal afvallen niet mogelijk is en teveel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Door een maagverkleining zal je maag sneller vol zitten. Hierdoor ben je sneller verzadigd en heb je een verminderd hongergevoel. Zo zal je langzaam en effectief gewicht verliezen, wat een gezonder lichaam tot gevolg heeft. De ingreep voor maagverkleining heeft in de laatste steeds meer aan populariteit gewonnen, wat mede samenhangt met het verhoogde aantal obesitas gevallen in Nederland.

 

Resultaat van de ingreep

Je maag wordt verkleind middels een gastrische bypass. Dit resulteert in een verminderde voedselinname en dus langzaam ook een lager gewicht. Veruit de meeste patienten van een maagverkleining melden als resultaat een gezonder gewicht, een beter lichaam en een verhoogde algemene mentale gezondheid. Gemiddeld kan je in het eerste jaar van de operatie een gewichtsverlies van 30% verwachten. In de jaren erna zal je lichaamsgewicht verder afnemen. De meeste patienten eindigen 10 tot 20 kilo boven hun streefgewicht, wat al een goed resultaat is.

 

Voor de behandeling

Je zult voor een maagverkleining eerst moeten worden doorverwezen via je huisarts of een gediplomeerd diëtist. Tijdens het eerste consult zal de chirurg of verpleegkundige bekijken of je wel degelijk in aanmerking kan komen voor een maagverkleining. Omdat dit een vrij ingrijpende operatie is, wordt hier niet licht over geoordeeld. Heb je langdurig last van zwaar overgewicht, dan maak je een goede kans op de maagverkleining. Gewone afslankmethodes zijn dan weinig effectief of nemen teveel tijd in beslag.

Bij de eerste afspraak zal er verder een vragenlijst worden doorlopen en met jou besproken worden of je een voorkeur hebt voor een bepaalde behandelingsmethode. Indien wordt besloten tot de maagverkleining zal er een afspraak voor de daadwerkelijke ingreep worden gemaakt. Soms zijn er twee oriënterende gesprekken nodig; een met de gespecialiseerde verpleegkundige en een afspraak met de behandelende artsen. Zij bespreken dan samen of je in aanmerking komt voor de operatie.

 

De behandeling

Er zijn twee gangbare methoden voor een maagverkleining: een verkleining door middel van een gastric bypass en een verkleining door middel van een gastric sleeve. De gastric bypass is veruit het meest toegepast.

Bij de gastric bypass wordt je maag in feite door twee gedeeld. Deze twee delen staan dan niet meer met elkaar in verbinding. Het kleinere deel wordt dan je nieuwe maag. De chirurg verbind deze met je darmen en zorgt dat de maag vast wordt gezet met speciale hechtingen. Over het algemeen vindt de ingreep plaats via een incisie onder je borstbeen.

Een alternatieve ingreep is door middel van de zogenoemde gastric sleeve. Hierbij wordt een deel van je maag verwijderd, waardoor je nog een klein deel van de maag overhoudt voor voedselverwerking. Deze operatie wordt niet door middel van een incisie onder het borstbeen gedaan, maar door middel van een kijkbuis via de buik.

De reden dat de gastric bypass vaker wordt uitgevoerd omdat de effecten van deze operatie volledig zijn doorgetest. De gastric sleeve is een relatief nieuwe vorm van maagverkleining. Desalniettemin staat deze vorm ook bekend als veilig. Een gastric sleeve wordt normaliter gekozen als de gastric bypass niet mogelijk is, wat het geval kan zijn bij extreem overgewicht.

Een maagverkleining wordt onder narcose gedaan. De gehele operatie duurt 2 tot 3 uur. Een gastric bypass operatie duur wat langer dan de gastric sleeve operatie. Je zult na de ingreep nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven ter observatie.

 

Na de ingreep

In de dagen na de maagverkleining zal er door de verpleegkundigen worden geevalueerd hoe je nieuwe maag reageert op je lichaam. Daarbij wordt ook de voedselverwerking en aangechting met je darmen gecontroleerd.

Wanneer je naar huis gaat krijg je een streng dieet mee. Een maagverkleining is immers om af te vallen en voor een gezonder lichaam. Ter controle van je gewicht zal je regelmatig bij de verpleegkundige of aangesloten voedingsdeskundige moeten terugkomen.

 

Kwadrant

Kosten

Een maagverkleining, inclusief opname, kost gemiddeld zo’n €10.000.

Verzekeringen

Een maagverkleining is een zware medische ingreep, bedoeld voor personen die door hun overgewicht gezondheidsrisico’s lopen. Hierdoor wordt de ingreep normaliter wel door de verzekeraar vergoed. De operatie gaat vaak in samenspraak met je zorgverzekeraar.

Voor wie?

Personen met ernstig, langdurig overgewicht. Meestal wordt een BMI van boven de 40 punten aangehouden. Een gastric sleeve wordt toegepast bij personen met een BMI van boven de 60 punten. Voor een maagverkleining moet aantoonbaar zijn dat normaal afvallen niet mogelijk is.

Risico’s

Ondanks de zwaarte van de ingreep zijn er nagenoeg geen grote risico’s bekend.

Home » Gewicht » Maagverkleining